Çocuğunuzun Beslenme Çantasında Neler Olmalı?
Bu sene çocuğumuz ile birlikte yeni bir karar alıp, beslenmemizi revize etmeye ne dersiniz?

Çocukluk dönemi, yetişkinlik hayatımızın temelini oluşturuyor. Çocuğumuz; sağlıklı, yeterli, dengeli ve düzenli beslenmeli, düzenli ve yeterli uyumalı. Sağlıklı beslenmesi için de beslenme çantasında buna uygun yiyecekler olmalı. Çünkü çocuğumuzun beslenmesinin, hayat çizgisindeki etkisi küçümsenemeyecek kadar büyük.
Bu sene çocuğumuz ile birlikte yeni bir karar alıp, beslenmemizi revize etmeye ne dersiniz? Ancak bu sefer çocuğunuz da işin içinde olduğu için, genel düzenimizi ve eski alışkanlıklarımızı bıçak gibi kesmek doğru olmaz. Eskiyi inkar etmek, tamamen değiştirmeye çalışmak, çocuğunuz açısından yanlış algılanıp tepki oluşturabilir. Sizin de çocuğunuzun da keyfini kaçırabilir. Onun için ayaklarımız yere basmalı ve durum tespiti yaparken de, sağlıklı alışkanlıklar edinmeye çalışırken de gerçekçi davranmalıyız.
Çocuğumuzun beslenmesi, sağlıklı olmalı, yeterli olmalı, keyifli olmalı, tatmin etmeli, stres yaratmamalı, mutluluk vermeli, rahat ettirmeli, kilo aldırmamalı, zihin açmalı, cin gibi yapmalı… gibi pek çok beklentimizi karşılamalı. Onun için de beslenme çantasında neler olacağına birlikte karar vermeli, onu sağlıklı besinlere yönlendirmelisiniz. Çocuğunuzla birlikte alışverişe çıkın, beslenme çantası hazırlığını birlikte yapın, evde yemek yerken sofranın hazırlanmasında size yardımcı olmasını sağlayın ve sofrada ailece yemek zevkinize uygun dengeli bir menü oluşturmaya çalışırken çocuğunuzun görüşlerinden de yararlanın.
Beslenme Çantasında Neler Olmalı?
Su
Beslenme çantasında önceliği suya verin, su içiyor olmasına dikkat edin. Ve onunla birlikteyken yanında bol bol kana kana su için, su içmeye özendirin. Su içmesini teşvik etmek için onun istediği su matarasını alın.
Peynirli Sandviç
Eğer çocuğunuzun okulda kaldığı süre uzun ve okulda yemek yoksa veya okuldaki yemeği pek beğenmiyor ve yeteri kadar yemiyorsa mutlaka peynirli sandviç verin. Çeşitli peynirler, çeşitli ilgi çeken ekmek çeşitleri ile renklendirebilirsiniz.
Taze Meyve
Elma, armut, kırmızı erik, muz gibi meyveler taşıması kolay, yemesi kolay, besin değeri yüksek meyvelerdir. Ancak bu meyveleri iyi yıkayın, kesip parçalamadan bütün halinde koyun. Önceden kesip, kabuğunu soyarsanız çocuğunuzun okulda yiyeceği zaman gelene kadar besin değerinde ciddi kayıplar olmuş olur. Elma ve armudu ısırarak yemesi aynı zamanda diş sağlığı açısından da büyük fayda sağlar.
Kalsiyum Grubu = Süt vs..
Küçük kutu UHT süt, taşıması kolay besin değeri kayba uğramayan, bozulmadan tüketilebilen sağlıklı bir içecektir. Yoğurt ve ayran da sütle aynı görevi görür ancak okula götürmesi zor olmakla birlikte bozulma riski olan içecekler olduğundan çok pratik olmayabilir. Kantinde varsa ayran ve yoğurt alabilir.
Kuru Meyveler, Kuruyemişler
Bu noktada çocuğunuzun zevkine kulak verin. Fındık, badem ve ceviz yağlı kuruyemişler grubuna; leblebi ve patlamış mısır ekmek grubuna giren karbonhidrat içeren yiyecekler; kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik ise meyve grubuna giren şeker, vitamin ve lif içeren yiyeceklerdir. Bu kuruyemişleri çocuğunuzun istediği şekilde eğlenceli ve değişik karışımlar şeklinde hazırlamasına destek olun.
Çikolata
Haftada 1-2 gün çikolata koyabilirsiniz. Yağ oranı düşük, taze sütten yapılmış olan çikolatalardan küçük boy alın ve yanında bir küçük kutu UHT süt koyun.
Anne Keki
Anne keki anne yemeği kadar özeldir. Annelerimizin yaptığı özel yiyeceklerin özel bir yeri vardır çocukluk anılarımızda. Hafta sonları çocuğunuzla birlikte kek, kurabiye gibi tam tahıl unu karıştırılmış, kuruyemiş ilaveli, kuru meyveli sevgi dolu küçük kek ve kurabiye gibi atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz. Ve bunu haftada 1-2 gün beslenme çantasına koyabilirsiniz.
Diyetisyen Nil Şahin Gürhan