En Önemli Öğün Kahvaltı
Sabah kalktıktan sonra bir saat içerisinde yapılan kahvaltı, bedenimizin uyanmasını ve sistemli bir şekilde çalışmasını kolaylaştırır.

Her Öğün Önemli Fakat En Önemlisi Kahvaltı
Ögünler; sağlıklı beslenmenin temel taşlarını oluşturur. Sabah, öğlen, akşam ana öğünlerin yanında aralarda sağlıklı küçük atıştırmalar şeklinde beslenmek, kilo kontrolünü sağlar, sağlığımızı korur ve geliştirir.
Gece uyku süresince bedenimizin temposu ve enerji harcaması azalır. Tekrar enerji harcamaya başlayabilmesi için uyandıktan sonra bir saat içinde enerji almak için kahvaltı yapmak şarttır. Vakit yetersizliği, can sıkıntısı, uykusuzluk, iştahsızlık gibi birçok bahanelerle es geçtiğimiz kahvaltı, bedenimizin uyanmasını ve sistemli bir şekilde çalışmasını kolaylaştırır.
Kahvaltı Soframızın Elemanları
Süt
Süt; yüksek protein, kalsiyum ve fosfor içeriğine sahiptir. Ayrıca A, D, B12 ve riboflavin vitaminlerinden de zengindir. Proteinin tokluk süresi üzerinde olumlu etkisi ve kalsiyum mineralinin zayıflama üzerindeki etkisi nedeni ile formda kalmak isteyen bireyler için de oldukça idealdir.
Peynir
Kahvaltıda en sık tüketilen besinlerden olan peynir, süt gibi protein, kalsiyum, fosfor, A,D, B12 ve riboflavinden zengindir. Süte göre enerjisi ve besin öğesi içeriği daha yoğundur. Kahvaltıda 1-2 dilim peynir tüketmek güne iyi başlamanın anahtarı olarak kabul edilir.
Yumurta
Anne sütünden sonra en iyi protein kaynağı olarak kabul edilen yumurta oldukça sağlıklı bir kahvaltılıktır. Sağlıklı bireyler her gün 1 adet yumurta tüketebilirler. Yumurtadan en çok faydayı sağlayabileceğimiz pişirme metodu haşlamadır.
Şarküteri Ürünleri
Sucuk, salam, sosis ve pastırma gibi etten üretilmiş bu ürünler proteinden zengindirler. Fakat üretim işlemleri nedeni ile sağlığa zararlı olan nitrit ve nitrat içerikleri de yüksektir. Bu nedenle kahvaltı sofralarında olabildiğince seyrek olmalı.
Ekmek
Vücudumuzun enerji kaynağı olan karbonhidrattan zengindir. Zengin posa ve B vitamini içeriği ile sağlığımız açısından en yararlı olan ekmek çeşidi tam buğday unundan yapılmış olandır. Kahvaltıda 1-2 dilim ekmek tüketmek enerji sağlamak açısından son derece önemlidir.
Mısır Gevrekleri
Tahıl ürünü olması dolayısıyla karbonhidrattan ve B vitaminlerinden zengindir. Çocukların da severek tükettiği bu ürünler konusunda dikkat edilmesi gereken, şeker ve yağ içeriğidir. Mısır gevreği satın alacaksanız, ekstra şeker ilave edilmemiş olanları tercih etmelisiniz. Çok sık kullanmayın.
Müsliler
Meyvelisi, karışık tahıllısı, glütensizi derken artık herkese uygun bir müsli var süpermarket raflarında. Değişik oranlarda yulaf ezmesi ve kuru meyve içeren bu ürünler özellikle posadan zengindirler. Posadan zengin besinler, daha uzun süre tok tutarlar ve bağırsakların çalışmasını sağlarlar.
Sebzeler
Domates, salatalık, biber ve maydanoz gibi sebzelerin kahvaltıda tüketilmesi oldukça yararlıdır. Posa kaynağı olmaları nedeni ile daha uzun süre tok tutarlar.
Meyveler-Meyve Suları
Hazır meyve suları yerine taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir. Çünkü meyve suları bekledikçe vitamin değerleri azalır. Kahvaltıda taze meyve suları veya taze meyve içerdiği C vitamini içerikleri ile yumurtada yer alan demirin vücudumuzda daha etkin kullanılmasını da sağlar.
Tereyağı
Tereyağı, özellikle A vitamininden zengindir. Fakat doymuş yağ ve kolesterol içeriği de oldukça fazladır. Seyrek ve az miktarda tüketilmeli.
Tahin Pekmez, Bal ve Reçel
Balda bulunan antioksidanlar, tahin pekmez ve reçelde bulunan mineraller, kahvaltının besin değerini yükseltir. Fazla tüketimi, kilo almaya neden olacağı gibi kahvaltıda çok fazla miktarda basit şeker alımı, kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşürerek karnımızın çabuk acıkmasına da neden olur.
Çay
Antioksidan etkisi ile vücudumuzun direnç kazanmasını sağlarken kafein içeriği ile uyanmamızı sağlar. Yeşil çay, siyah çaya göre daha fazla antioksidan içerir. Bu nedenle daha sık tercih edilebilir. Fakat çayın olumsuz etkileri de mevcuttur. Fazla miktarda ve koyu çay tüketirseniz; vücudumuzda demir emilimi azalır.

Herkese Göre Bir Kahvaltı Vardır
Farklı kahvaltı menülerini sizler için oluşturduk. Size uygun olanını seçip uyandığınız andan itibaren 1 saat içinde tüketmelisiniz.
Acelesi Olanlar İçin Kahvaltı Menüsü
1 su bardağı süt
1-2 ince dilim peynir ve 2 ince dilim ekmekten yağsız tost
veya
1 su bardağı süt
1-2 ince dilim peynir, söğüş sebze ve 2 ince dilim ekmekten sandviç
Vitamin Dolu Kahvaltı Menüsü
1 su bardağı taze sıkılmış meyve suyu
1 ince dilim peynir
1 adet haşlanmış yumurta
Söğüş sebze
1-2 ince dilim ekmek
Farklı Bir Kahvaltı
1 su bardağı süt
4 yemek kaşığı dolusu yulaf ezmesi
1 adet taze meyve
2-3 adet tam ceviz
veya
1 su bardağı süt
3 yemek kaşığı dolusu mısır gevreği veya müsli
1 yemek kaşığı dolusu yulaf ezmesi
1 adet meyve
Hafta Sonu Kahvaltısı
1 su bardağı taze sıkılmış meyve suyu
1 adet yumurta ve 1 ince dilim peynirden peynirli omlet
1-2 ince dilim ekmek
Söğüş sebze
veya
1 adet yağsız peynirli gözleme
1 su bardağı ayran
Söğüş sebze
Sindirim Sistemi Problemi Olanlar için Sinirimi Hızlandıran Kahvaltı
3-4 adet kuru kayısı ve 1 su bardağı ılık su
1-2 ince dilim peynir
Söğüş sebze
1-2 tatlı kaşığı taneli reçel
5-7 adet zeytin
1-2 ince dilim ekmek
Diyetisyen Nil Şahin Gürhan