Ramazan Pidesi Çabuk Acıkmaya Sebep Oluyor
Beyaz un ile yapılan pideler kan şekerine etkisi hızlıdır ve çabuk acıkmamıza sebep olur. Bu nedenle pideyi sahurda değil iftarda tercih etmeliyiz. Sahurda ramazan pidesi yerine, tok tutucu özelliği daha fazla olan lif içeriği zengin tam tahıl veya çavdar ekmeğini tercih etmeliyiz.
Ramazan ayının olmazsa olmazı Ramazan pidesi… Peki, pide yemek ne derece sağlıklı? iftarda mı sahur da mı tercih etmeliyiz? Pide susamlı mı susamsız mı tüketilmeli? İşte cevaplar…
Pide Çabuk Acıkmaya Sebep
Ramazan ayında iftara yakın saatlerde fırınların önünde oluşan uzun pide kuyrukları, çıtır çıtır ramazan pidesinin kokusu… Çocukluk anılarımızın içinde en unutulmaz olanları.. Peki, Ramazan sofralarının bu vazgeçilmez ritüeli sağlıklı mı? Evet, iftarı çorbayla açmak, ekmek olarak da Ramazan pidesi yemek sağlıklı, doyurucu ve keyifli bir iftar sofrasının olmazsa olmaz lezzetleri arasında. Temel besinimiz olan ekmeği Ramazan ayında pide şeklinde tüketmek, sofralarımızın lezzetini de albenisini de artırıyor. Sahurda ramazan pidesi yerine, tok tutucu özelliği daha fazla olan lif içeriği zengin tam tahıl veya çavdar ekmeği tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Diyetisyen Nil Şahin Gürhan, “Bu tür ekmekler kan şekerini daha uzun süre dengeli tutar ve tok kalmanızı sağlar. Tabi ölçülü tüketilmesi gerekiyor. 100 gram pide yaklaşık 260 kaloridir, 7,5 gr protein ve 1.5 gr kadar yağ içerir. Her 1 dilim ekmek yerine 25 gr olacak şekilde yaklaşık avucumuzun içi büyüklüğünde pide yiyebiliriz” dedi.
Ramazan Pidesi Susamlı Olsun
Susam, pidenin davetkâr kokusunu ve lezzetini artırırken besin değerini de yükseltir. Diyetisyen Nil Şahin Gürhan, Ramazan pidenizi susamlı tercih edin tavsiyesinde bulunarak “Susam antioksidan özelliği sayesinde bağışıklığımızın güçlenmesine yardımcıdır. İçeriğindeki bileşenler kolesterol seviyelerini düşürücü, tansiyonu dengeleyici etki gösterir. Susam içeriğindeki E vitamininin ciltteki kırışıklığı önleyici etkisi vardır. Aynı zamanda kalsiyum, demir, magnezyum içerir.” açıklamasını yaptı.
Güllacınızı Bol Kuruyemiş ve Meyvelerle Tatlandırın
Ramazanda uzun süren açlık soması iftar öğünü üzerine tatlı yemek en sağlıklı seçimdir. Tercihiniz sindirimi kolay ve hafif bir tatlı olmalıdır uyarısında bulunan Diyetisyen Nil Şahin Gürhan, “Güllacın içine kan şekerini dengede tutacak, sağlıklı yağ olarak nitelendirilen kuruyemişler, badem, fındık, fıstık veya ceviz gibi kuruyemişler ilave etmek besin değerini artırır. Ayrıca güllacı meyvelerle süslemek de fazla şeker ilavesini engeller” dedi.
Diyetisyen Nil Şahin Gürhan