Sağlıklı Beslenerek Hızlı Kilo Verebilirsiniz
Sağlıklı beslenme alışkanlığı edinerek, fazla kilolardan kalıcı ve hızlı bir şekilde kurtulmak mümkün.
Gerçekleşmesi imkânsız hedeflerin peşinden koşup da kendinizi belirli bir zamanda belirli bir kiloya ulaşmak zorunda hissetmeyin. Hedefiniz sağlıklı bir şekilde en sağlıklı ve kalıcı alışkanlıklarla zorlanmadan ince, enerjik ve sağlıklı bir vücut olsun. Bu sebeple yaz mevsimine ince girmek istiyorsanız ya da özel bir günde daha ince gözükmek istiyorsanız kilo vermeye aylar öncesinden başlamalısınız. Sağlıklı beslenme çatısı oluşturun. Vücudunuz için gereken besin elementlerini içeren sağlıklı doğal beslenme ihtiyaçlarınızı ve alternatiflerinizi öğrenin. Bu ihtiyaçları kapsayan sağlıklı bir beslenme çatısı oluşturun ve bu çatıya uygun beslenmeye özen gösterin. Bu konuda uzman bir diyetisyenden yardım almalısınız.
Tartının Esiri Olmayın
Öncelikle bol bol ve sürekli yudum yudum su için. Çünkü su hızlı ve sürekli kilo vermenizi sağlar. Yiyeceklerden mucize beklemeyin. Tek gıda diyetleri, çeşitli ve anlamsız ot karışımları gibi uygulamalar iradenize, beslenmenize ve vücudunuza zarar verir. En önemlisi de tartının ve rakamların esiri olmayın. Her gün tartılmayı alışkanlık haline getirmeyin. Haftada bir gün, (günün aynı saatinde ve aynı kıyafetlerle) tartılmanız yeterli olacaktır. Porsiyon ayarlarını göz kararı yapmayın. Kendinize torpil geçebilirsiniz. Bu yüzden mutfağınızda bir tartı bulundurun ve ilk zamanlar porsiyon gramlarını ölçüp porsiyonların büyüklüğünü görsel hafızanıza yerleştirin. Daha sonrasında göz kararı ayarlayın.
Sağlıklı Hızlı Kilo Vermek için Egzersizleri Aksatmayın
Hareketli olun. Egzersizlerinizi aksatmayın. En büyük kâbusunuz egzersiz yapmaksa ve bunu yaparken canınız sıkılıyorsa sevdiğiniz hareketleri yapın. Sevdiğiniz bir müziğe ayak uydurarak dans etmek, yürümek olabilir. Her gün yediklerinizi not edin. Uyguladığınız diyetten memnun kalmadıysanız notlarınıza bakarak nerede hata yaptığınızı anlamaya çalışın. Bu bilgiler bir sonraki egzersizlerinize ışık tutacaktır. Çok yediğinizde kendinizi suçlayıp açlığa mahkûm etmeyin, aldığınız fazla enerjiyi harcamaya bakın. Diyeti kaçırdığınız ve fazla enerji aldığınız günün ertesi mutlaka daha çok hareket edin. Sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirin. Sağlıklı besinleri ve beslenme alışkanlıklarınızı, damak tadınıza ve hayat akışınıza göre uyarlayın.
Sağlıklı Kilo Verenlerin Başarısı
• Kas oranınız yüksek, yağ oranınız düşük olur.
• Saçlarınız parlaklaşır.
• Cildiniz canlanır.
• Gözleriniz sağlıklı görünür.
• Psikolojiniz rahattır.
• Verdiğiniz kiloları geri almazsınız.
Hangi mevsimde olursak olalım, fazla kiloların verdiği rahatsızlıklar kendini hissettirmeye devam eder. Bu durumdan da bir an önce kurtulmak isteriz. Hızlı kilo vermek için kendini aç bırakmak uzun vadede kalıcı sıkıntılara neden olur. Sağlıklı beslenme alışkanlığı edinerek, hızlı sağlıklıklı kilo vermek mümkün.
Sağlıklı hızlı kilo vermek için;
- Kararlı ve disiplinli başlayın: Kilo verme sürecinde en baştan itibaren kararlı ve disiplinli olun.
-
Rehberinizi doğru seçin: Kilo verme yolculuğunda en doğru rehber diyetisyendir. Bu konuda eğitimli bilimsel söylemlere kulak verin. Seçici ve dikkatli olun. Sizin özelinize ve sağlık durumunuza en uygun, en sağlıklı beslenme programınızı diyetisyeninizle birlikte siz hazırlayabilirsiniz.
-
Kilo vermeyi doğru konumlandırın, gardınızı doğru alın: Kilo vermeyi önemseyin, sağlığınız ve görümününüz için fazla kilolarınızı vermeyi amaç edinin, ancak bu durumu abartıp, kilolarınızı hayatınızın merkezine getirmeyin.
-
Temel besin gruplarını öğrenin: Beslenme bilimde besinler temelde 6 ana grupta sınıflandırılır. Bu altı ana besin grubunu her gün tüketmek, sağlıklı beslenmenin en temel formülüdür. Ana besin grupları; 1-süt ve süt ürünleri, 2- et ve et ürünleri, 3- ekmek, pirinç, makarna gibi tahıl ürünleri, 4- sebzeler, 5- meyveler, 6- yağlar ve yağlı tohumlar olarak tanımlanır.
-
Öğünlere önem verin, az ve sık beslenin: Böylece kan şekeriniz dengeli, metabolizma hızınız yüksek, gün boyu tok olursunuz.
-
Su için: Su metabolizmanızın çalışmasında kilit rol oynar. Günde 8–15 su bardağı su içmelisiniz.
-
Öğle ve akşam yemekleri birbirini tamamlasın: Birinde et diğerinde sebze yemeği ağırlıklı beslenin.
-
Süt, yoğurt, ayran, kefire önem verin: Bu grup besinlerden her gün 2-3 bardağı tüketin.
-
Tam tahıllardan vazgeçmeyin: Rafine edilmemiş kaliteli tahıllar beslenmemizin temelidir. İçerdikleri posa nedeni ile en sağlıklı tahıl grubunu oluşturur. Beyaz ekmek yerine tam tahıl ekmeklerini, beyaz pirinç yerine kahverengi pirinci tercih etmeniz yaşam kalitenizi yükseltmekle kalmaz, kilo kontrolünde de sürekli bir başarı sağlar.
-
Ana öğünlerinize çiğ sebze ilave edin: Çeşit çeşit salatalar yapabilirsiniz. Çiğ sebzeler içerdikleri vitaminler, mineraller ve antioksidanlar ile beslenmemizde çok önemli bir yere sahiptir.
-
Vazgeçilmez tatlınız taze mevsim meyveleri olsun: Yemek yedikten sonra veya ara öğünlerde fındık, fıstık, badem ile taze meyve tüketmek tatlı ihtiyacını karşılar ve beslenmenizin sağlık değerini yükseltir. Metabolizmanızı hızlandırır.
Diyetisyen Nil Şahin Gürhan