Yılbaşı Yemek Menüsü
Yılbaşı için sağlıklı yemek menüsü, yılbaşına özel sağlıklı diyet yemekler...

Yılbaşı İçin Sağlıklı ve Dengeli Yılbaşı Yemek Menüsü
- Sebze çorbası
- Fırında hindi
- Fırında peynirli, ıspanaklı, patatesli börek
- Zeytinyağlı havuçlu yer elması
- Yoğurtlu karnabahar
- Bulgurlu salata
- Kaşarlı, dil peynirli, beyaz peynirli kanepeler.
- Balkabaklı muhallebi
Yoğun Yılbaşı Hazırlıklarında Kendinizi İhmal Etmeyin
Güne erken başlayın, sabah 1 saat içinde kahvaltı yapın. Gecenin heyecanı, günün yoğunluğu arasında kahvaltıyı es geçmeyin.
Kahvaltı sofrasına oturduğunuzda 1 su bardağı ılık su bir su bardağı oda sıcaklığında su içmek kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
Gece çok kaçıracağınızı düşünerek gün içerisinde öğün atlamak yanlış bir tercih olur.
Öğlen yemeğinde 1 tabak az zeytinyağlı sebze yemeği ile 1 su bardağı yoğurt tüketin.
Ara öğünlerde meyve, 10–15 fındık veya badem veya 2–3 adet tam ceviz, 1 bardak süt veya yoğurt gibi sağlıklı yiyecekler tüketmeye özen gösterin.
Gün içinde en az 1 saat hareketli zaman geçirmeye özen gösterin. Açık havada tempolu yürüyüş pratik bir hareket örneğidir.
Yılbaşı sofrasına çok aç oturmanız, fazla miktarda besin tüketmenize yol açabilir. Bu nedenle akşam yemeğinden önce sağlıklı bir ara öğün tüketin.
Gece boyunca bol miktarda su için. Gece atıştırması taze meyve, ceviz- fındık-badem gibi sağlıklı kuru yemiş- bol havuç-bol miktarda su olsun.
Yılbaşı gecesinde yavaş yiyin. Mümkünse beyaz et tercih edin (balık veya tavuk) zeytinyağlı sebze yemeye çalışın. Bol salata tüketin.
Yüksek tansiyon sorununuz yoksa gece boyunca doğal maden suyu, taze meyve suyu, diyet gazlı içecek takviyesi sağlıklı alternatifler olabilir.
Aç karnına alkol içmek kan şekerinizin hızlı bir şekilde düşmesine neden olacağından, alkollü içecekleri yemeklerle birlikte tüketin. Yemeklerle birlikte tüketilen alkol, kana daha yavaş karışır.
Yılbaşı gecesinde alkolü tek çeşit alın ve alkol tüketiminde aşırıya kaçmamaya özen gösterin.
Tükettiğiniz alkollü içeceğin yanında, bol miktarında su içmeye özen gösterin.
Yeni yılın ilk gününde de alkolün olumsuz etkilerinden kurtulmak için bol su içmeye devam edin. Açık havada tempolu yürüyüş yapın.
Yılbaşı Yemek Menüsü Nasıl Olsun?
İdeal bir yılbaşı yemek menüsü için sofrasında sevdiğiniz yiyeceklere ağırlık verin..
Yemeğe çorbayla başlayın. Çorba hem düşük kalorili hem de doyurucu olduğu için uzun bir yılbaşı yemeğine iyi bir başlangıç oluşturur. Eğer yemeği siz hazırlıyorsanız çorbanızı damak tadınıza göre kendiniz oluşturun. Kerevizli, ıspanaklı, balkabaklı, brokolili ya da mantarlı… Kış sebzelerinin vitamin ve mineralleri yılın son gününde de sofranıza sağlık katsın. Kremalı çorbaları seviyorsanız, hazırlarken krema yerine süt kullanmayı tercih edin. Böylece yağ oranını azaltmış, besin değerini arttırmış olursunuz.
Ana yemek olarak yılbaşının özel yemeği yılbaşı hindisi olsun. Hindi eti düşük yağ oranıyla kalbin dostu ve tam bir mineral deposu. Hindi etinde bulunan çinko bağışıklık sistemimizi güçlendirip hastalıklara karşı direncinizi arttırır. Hindi etinde aynı zamanda fosfor, magnezyum bulunur. Ayrıca hindinin siyah etinde önemli miktarda demir bulunur.
Sebze yemeği mutlaka olsun, zeytinyağlı sebzeler gecenin ilerleyen saatlerinde de yiyebileceğiniz hafif ve besleyici alternatiflerdir. Zeytinyağlı yerelması, kereviz, brokoli, karnabahar, barbunya, ıspanak gibi sebzelerden en az iki çeşit hazırlamalısınız.
Yılbaşı sofralarımızı süsleyen ve renklendiren; marul, göbek, turp, havuç, kırmızı lahana, roka, maydanoz, dereotu… gibi kış sebzeleri salatalarımızın ana elemanı olsun. Bu sebzeler ile mevsiminde yapılan salatalar soframızı renklendirmekle birlikte, içerdiği zengin mineral, vitamin, enzimler ve diyet lifi ile sağlığınızı korur ve geliştirir. Salatalarımızı zeytinyağı, avakado, ceviz, ayçekirdeği, ve veya zeytin ile süsleyerek beslenmemizin yağ asit dengesini düzenlemiş oluruz.
Yılbaşı yemek menüsü tatlısız olmaz! Yılbaşı sofrası için en uygun tatlı en sevdiğiniz tatlıdır. Ancak çok abartılı miktarlarda yemeyin. Sütlü tatlılar, pudingler, meyveli parfeler, kabak tatlısı gibi hafif ve protein içeriği yüksek seçenekler birinci sırada tercih edeceğimiz sağlıklı tatlılardır.
Yemekten sonra gecenin ilerleyen saatlerinde taze meyve ve yağlı kuruyemişler tüketin.
Yılbaşı Sabahı Geç Kalkın
Sabah geç kalkın. Uykunuzu alın.
Uyandıktan sonra çok geç kalmadan güzel bir kahvaltı yapın.
Kahvaltınızda yumurta, peynir, domates, biber, maydanoz, taze nane gibi sebzeler ve tam tahıl ekmeği olsun.
Gün boyunca sürekli su için.
Gün içinde öğlen saatleri akşama çok kalmadan açık havada en az yarım saat orta tempolu yürüyüş yapm.
Öğlen veya akşam yemeğinin en az birinde ızgara et, balık veya peynirli bol yeşil salata yiyin.
Öğlen ve akşam yemeklerinin üzerine birer avuç olacak şekilde portakal veya mandalina veya ananas yiyin.
Ara öğünlerde 1 avucunuzun sıkılmış hali kadar, ceviz veya badem yiyin.
Bütün gün 2 dilim ekmek tam tahıl ekmeği yiyin.
Diyetisyen Nil Şahin Gürhan