Beslenme ve Uyku Düzeni Başarıyı Etkiliyor
Çocukların doğru beslenmesi, yeterli uyuması, sağlıklı büyümesini sağlarken, aynı zamanda okul başarısı üzerinde de pozitif yaratıyor.

Sağlıklı Beslenme ve Uyku Düzeni
Çocukların doğru beslenmesi, yeterli uyuması, sağlıklı büyümesini sağlarken, aynı zamanda okul başarısı üzerinde de pozitif yaratıyor. Sağlıklı beslenme ve yeterli uyku için en önemli görev de velilere düşüyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan bu görevi en iyi şekilde yapabilmek için önerilerde bulundu.
Evde ve genel beslenme davranışlarınızda çocuğunuza örnek olun
Çocuklarınızın ilk rol modellerinin sizler olduğunu unutmamalısınız. Çocuklar özellikle beslenme ve uyku düzeni konusunda aile bireylerini taklit ederler. Hiç sebze yemeyen, ayaküstü atıştıran ve düzenli beslenmeyen biriyseniz, çocuğunuzun düzenli ve sağlıklı beslenmesini beklememelisiniz. Gece geç saatlere kadar televizyon seyrediyor, sabah yataktan güç bela kalkıyorsanız, çocuğunuzun düzenli uyuma ihtimali de çok düşüktür. Sağlıklı beslenme ve yaşam alışkanlıkları kazanmasını istiyorsanız, ona iyi bir örnek olmalısınız.
Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını doğal ortam yaratarak kendiliğinden kazanmasını sağlayın
Çocuklukta kazanılan beslenme alışkanlıkları yaşam boyu sürer. Bu dönemde çocuğun doğru yönlendirilmesi çok önemlidir. Beslenmeye olan ilgisini artırmak için alışverişlere onunla çıkabilir, sorumluluk duygusunun gelişmesi için sofra kurma-kaldırma gibi işleri birlikte yapabilirsiniz.
Sağlıklı beslenen bir ebeveyn olmalısınız. Aile sofraları çocukların sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasında çok etkilidir. Aile sofraları, tüm gün birbirinden uzak kalan çocuklar ve ebeveynlerin aile özlemlerini gidermesi, sohbet etme imkânı yakalaması ve doğru beslenme alışkanlıklarını kazanması açısından çok etkilidir.
Sofrada tartışmayın
Ailece yemek yerken tartışmamaya özen göstermelisiniz. Yemeğin ödül veya ceza olmadığını unutmayın. Beslenme; yaşamımızı devam ettirmemiz için gerekli olan ve hayat kalitemizi etkileyen bir gerekliliktir. Bu görüşü gerek davranışlarınız gerek söylemlerinizle çocuğunuza hissettirmelisiniz.
Diyetisyen Nil Şahin Gürhan
15.09.2017 / Hürriyet Kelebek