Detoks Diyeti
Sağlıklı bir şekilde yapılan detoks sayesinde vücudunuzda biriken fazla ödem ve toksinler atılır. Böylece kilo vermeniz kolaylaşır ve kilo alma riskiniz azalır. Öyleyse detoks nasıl yapılır sorusuna cevap arayalım mı?
Sağlıklı detoksa evet!..
Detoks ve detoks diyeti nedir? Neden detoks yapmalıyız?
Detoks, vücutta biriken toksik maddelerin atılması ve uzaklaştırılması demektir. Sağlıklı ve gerçek detoks beslenme alışkanlıklarımızda ve yaşam şeklimizde yapacağımız sağlıklı davranışlarla her gün adım adım olur. Sağlıklı ve doğru detoks vücudu yeniler, sağlığımızı korur ve geliştirir. Her gün yapılan, sağlıklı detoksla dolaşım düzelir, vücuttaki ödem ve biriken fazla toksinler atılır. Böylece kilo vermek kolaylaşır, kilo alma riski azalır. Kendinizi daha enerjik ve hafif hissedersiniz üstelik yaşam enerjiniz de yüksek olur.
Detoks Diyeti ile Kilo Vermek Mümkün mü?
Sağlıklı bir şekilde yapılan detoks sayesinde vücudunuzda biriken fazla ödem ve toksinler atılır. Böylece kilo vermeniz kolaylaşır ve kilo alma riskiniz azalır. Detoksu doğru anlar ve doğru uygularsak detoks kilo vermemizi kolaylaştırır.
Nasıl Detoks Yapmalıyız? En Etkili Detoks Nedir?
Sağlıklı ve gerçek Detoks; beslenme alışkanlıklarımızda ve yaşam şeklimizde yapacağımız sağlıklı davranışlarla her gün adım adım olur. Sağlıklı detoks yaparsak; her gün yenilenip, her yeni günde daha canlı bir başlangıç yapmamız kolaylaşır. Sağlıklı ve doğru detoks vücudu yeniler. Detoksa paralel zaman geçtikçe, kilo vermek daha kolay ve sağlıklı olur.
Ne Zaman Detoks Diyeti Yapmalıyız?
Detoks her gün olmalıdır. Vücudumuzun her gün detoks adımları ile yenilenmeye ihtiyacı vardır.
İşte detoks adımları;
Sağlıklı yeterli ve dengeli beslenmek detoksun temelidir. Sağlıklı yiyecekler tüketin. Beslenmenizde; dört ana besin grubu olan et grubu, süt ve ürünleri, sebze-meyveler ve tahıl ürünleri her öğünde ihtiyacınızı karşılayacak miktarda olsun. Et grubundan kırmızı et, tavuk, hindi ve balık; süt grubundan süt, yoğurt, ayran ve cacık, tahıl ürünlerinden tam buğday ekmeği, tam çavdar ekmeği, bulgur, yulaf, kabuklu pirinç, patates; mevsim sebzelerinden; taze fasulye, bezelye, patlıcan, barbunya, kabak ve meyvelerden çilek, erik sofranızda mutlaka bulunsun.
Günde 4 ila 8 öğün beslenin: Öğün sayısını ve saatlerinizi yaşam ritminiz göre size özel ayarlayın. Metabolizmanızı yavaşlatmamak için dört saatten uzun süre aç kalmayın.
Bol Miktarda ve Sürekli Su İçin
Günde en az 2-3 litre su içerek; toksin maddeleri vücudunuzda hiç barındırmadan hemen atabilirsiniz.
Su dışında sağlıklı içecekler de doğal detoksun parçalarıdır. Ayran ve taze sıkılmış meyve suları, su yerine kabul edilebilecek vücudunuzun su oranına destek sağlayacak içeceklerdir. Ayrıca sebze ve meyvelerin yapısındaki su da su ihtiyacına katkı sağlar. Çay, kahve, asitli içecekler ve alkollü içecekler sıvı ihtiyacını karşılamaz. Aksine vücuttan daha çok su atmanıza sebep olur. Bu tür içeceklerin tüketiminde aşırıya kaçmayın ve susuzluk hissedildiğinde ilk seçenek her zaman su olsun.
Yeterli ve kaliteli protein alın: Vücuda gerekli olan azotun ve aminoasitlerin karşılanması için beslenme programında proteinin yeterli miktarda yer alması şarttır. Protein ihtiyacınızı sadece bitkisel protein kaynaklarından karşılamayın, kaliteli protein kaynakları olan hayvansal ürünlere de beslenmenizde yeteri kadar yer verin.
Diyetinizde yeterli ölçüde ve kalitede karbonhidrat olmalı. Karbonhidratlar, kasları koruyucu özelliktedirler ve vücutta elzem bazı öğelerin sentezinde kullanılırlar.
Akıllı yağlar kullanın: Yağ tüketimi miktar ve yağın cinsi açısından dengeli olmalıdır. Gün boyunca yemekler, salatalar ve besinlerin içerisinde yer alan doğal yağlar çeşitli yağ asitleri ihtiyacını dengeler. Salatanıza zeytinyağı, yemeklerinizde ayçiçeği veya mısırözü yağı ve süt yoğurt grubu yiyecekleri de doğal yağı azaltılmamış olanlarını tercih ederseniz, yağ asit dengesini sağlamış olursunuz.
Açık havada en az 30 dakika yürüyün: 15 dakika direk güneş ışığına maruz kalmaya özen gösterin. Öğlen saatlerinde 10 ile 30 dakika arasında açık havada orta tempo yürüyüş yaparsanız, hem enerji harcamış hem de D vitamini ihtiyacınızı tamamlamış olursunuz. D vitamini metabolizmanızı hızlandırıp yağ yakmanıza destek sağlar.
Sağlıklı Bir Yaşam için;
Pozitif olun, stresten uzak durun.
Alkol kullanmamaya özen gösterin.
Sigara kullanmayın ve sigara içilen yerlerde bulunmayın.
Katkı maddesinden uzak olun.
Gün içinde hayatınızın ve yaşam ritminizin izin verdiği ölçüde küçük dinleme molaları verin. Düzenli ve yeterli uyumaya özen gösterin. Sağlıklı detoks bu adımlarla her gün yavaş yavaş olur.
Sağlıklı detoksun faydaları;
Her gün yapılan sağlıklı detoksla; dolaşım düzelir ve vücuttaki ödem ve vücudumuzda biriken fazla toksinler atılır. Böylece kilo vermek kolaylaşır ve kilo alma riski azalır. Kendinizi daha enerjik ve hafif hissedersiniz, yaşam enerjiniz yüksek olur.
Sağlıksız yanlış detoks uygulamalarından kaçının.
Detoks 1-2 gün veya 1- 2 haftada gibi kısa bir süreye indirgeyerek, bağırsak boşaltmak değildir. Bağırsak boşaltma amaçlı kullanılan detoks sıvıları ve detoks uygulamaları faydadan çok zarar getirir. Özellikle bağırsakta bulunan faydalı bakterileri yok edip doğal florayı bozar. Sindirim sistemini çökertir. Bu tür yanlış detoks uygulamalarını yapıp metabolizmanızı hırpalamayın.
Diyetisyen Nil Şahin Gürhan